Ett slag för miljön, men också bättre hushållsekonomi: det är de viktigaste skälen till att familjen Remen tänkt på solenergi under många år. Våren 2018 blev det till slut av.
Soldags helhetserbjudande och höga servicenivå fällde avgörandet. Och Jenny och Henry Remen är nöjda med sitt val.

 

När vi besöker Jenny och Henry Remen i villan i Huddinge har äppelskörden börjat. Det är kväll och fuktigt, luften doftar av äppelkaka från frukten som fallit i det fuktiga gröna gräset. Den bruna tegelvillan ligger inbäddad i grönskan från ligusterhäcken och några lönnars stora bladkronor.

Hade vi kommit till huset från motsatta väderstrecket, söderifrån, hade vi också kunnat se den nyhet som gjort Remens villa till en sevärdhet för de många både barn och vuxna som passerar på väg till dagiset varje morgon. Den södra sidan av sadeltaket är inte brun, som den norra, utan svart. I princip hela takytan är täckt med helsvarta solpaneler: det ser smart och snyggt ut.

– Vår nya solanläggning har rönt stort intresse, både från grannar och kollegor, berättar Jenny när vi sitter kring köksbordet.

Henry Remen med en av döttrarna utanför villan. Deras hus ligger vid gångvägen till dagis och solcellerna på taket har väckt mycket nyfikenhet hos passerande barn och vuxna.

I vardagsrummet intill är det läxdags för de tre döttrarna, de åttaåriga tvillingarna och storasyster, tio, men det är spännande med besök: tvillingarna kretsar kring bordet och frågar. Till slut blir det en kompromiss; medan vi är på plats och intervjuar, får de göra annat än läxan, sedan är det dags.

Åter till solenergin.

Solenergi för bättre miljö

Jenny och maken Henry är båda ingenjörer och flyttade till villan i Huddinge för tolv år sedan.

– Huset är kanske inte det mest estetiskt tilltalande, men det ligger bra till och är ett väldigt praktiskt hus, välbyggt. Det är underhållsfritt, säger Henry.

– Och vi tycker mycket om området, lägger Jenny till.

Redan tidigt efter inflyttningen kom tankarna på solenergi. Genom åren har de flera gånger funderat på att skaffa en solanläggning.

– Det handlar egentligen om miljön, vi vill dra vårt strå till stacken. Redan idag reser vi mest kollektivt och jag har en elcykel. Dessutom tror vi att solenergi är hyfsat underhållsfritt, säger Henry.

Men även lönsamheten i solenergi spelar roll.

– Ja, det är en positiv bieffekt om vi dessutom kan sänka våra elkostnader med solenergi, säger Henry.

– Idag har vi direktverkande el och två braskaminer. Dessutom har vi en värmepump. Trots allt det blir elräkningarna aldrig särskilt roliga, säger Jenny.

Besök på nyårsafton

Det var nyårsafton när Peter från Soldags kom på besök.

– Han kom och ringde på dörren och frågade om vi var intresserade av solenergi. Och det var vi ju. Vi misstänkte att vi hade ett bra tak, säger Jenny.

Hon upplevde att Peter var bra att resonera med, påläst, och om det var någon fråga han inte hade svar på, återkom han med svaret efter mötet.

– Vi lät Peter räkna på om det skulle löna sig med solel hos oss, säger Henry.

De kollade upp företaget och vilka krav man ska ställa på en firma som ska montera solceller, till exempel krävs det en certifierad elektriker, och ställde kompletterande frågor. Att Soldags var ett litet företag var något de gillade.

– Då blir de mer måna om varje enskild kund, säger Jenny.

Helhetslösning som lockade

Ett viktigt skäl till att valet i slutänden föll på Soldags var att de erbjöd en helhetslösning som innebar att företaget tog hand om alla moment i processen, från första ansökan till slutgiltigt avtal för elförsäljning.

– Vi har inte behövt ta reda på något, de har skött allt. Visst, vi har betalat för det, men för oss har det passat väldigt bra – vi har så mycket att stå i ändå på den fritid som finns, med läxor och allt annat som ska skötas, säger Jenny.

– Det var verkligen en helhetslösning också: vi var oroliga för att vårt tak inte riktigt skulle hålla för solanläggningen, då kollade de upp det åt oss, säger Henry och fortsätter:

– Visst, vi hade kunnat plocka ihop alla enskilda produkter från olika håll, köpa in hantverkstjänster, söka bidrag och allt annat själva och få ett lägre pris, men det tar väldigt mycket energi. För oss var det värdefullt med helhetserbjudandet.

När solpanelerna kom i vägen för sotaren krävde denne en brygga för att komma åt båda skorstenarna på ett tryggt sätt. Bryggan fixade Soldags som en bonus.

Stort tak gav gyllene solpotential

Den solanläggning som projekterades för Remens villa har 45 solpaneler, vilka ger en effekt på drygt 13 kilowatt (kW). Takets solpotential – en sammanvägning av fem olika faktorer som påverkar hur effektiv och lönsam solenergi blir på ditt tak – var generellt bra, men fick guldkant av att taket var stort. Med dagens ekonomiska förutsättningar vad gäller solel har anläggningen betalat sig själv efter cirka tio år.

Under våren installerades solcellerna på villataket. Montörerna var proffsiga och trevliga.

– Jag upplevde att de var måna om att göra ett bra jobb. Vi var väldigt nöjda, säger Jenny.

Att panelerna kom upp på våren visade sig bli en fullträff för familjen: sommaren 2018 kommer att gå till historien som den soligaste på flera sekel. Det gav effekt hos familjen Remen.

– Under några dagar i somras producerade vi så mycket el att vi unnade oss att köra värmepumpen åt andra hållet och få kyla i huset istället, säger Henry.

Att de valt Soldags som sin leverantör är de glada för idag.

– Det känns som om vi har gjort rätt val, vi ångrar inget alls. Vi känner att de har månat om oss som kunder hela vägen, avslutar Jenny.

 

Hus med solceller i Huddinge

Helsvarta solceller hemma på Mäklarstigen i Huddinge.