Det är dags att byta tak på mitt hus. Jag har varit intresserad av solenergi länge och funderat på att bli min egen elproducent. Som en bonus gör det nu dessutom takbytet till en bra affär. Mitt tak har bra solpotential och extrakostnaden att investera i ett solkraftverk betalar tillbaka sig fort. Ännu fortare än om jag hade gjort två separata projekt.

Tack vare Soldags kan jag göra detta trots att jag veckopendlar och har begränsat med tid. Soldags hjälper mig med allt det praktiska vilket gör att den tid jag själv behöver lägga på detta är liten.

Varför bli elproducent?

Jag tycker att hela tanken med att vara nära självförsörjande på el är fantastisk. Jag har en elcykel och om några år har jag säkert en elbil, tänk att kunna ladda även den med el som skapas i mitt eget solkraftverk. För mig är den tanken häftig. Jag har möjligheten och det är en enkel sak för mig att göra – som gynnar både min ekonomi och ökar andelen förnybar el som produceras. Valet att ta steget var enkelt.

Varför Soldags?

Lotta Hällekis

Lotta Karlsdotter är en av Soldags kunder.

För mig var det viktigt att hitta en leverantör som kunde ta hand om så stora delar av hela arbetet som möjligt. Det är lite av en djungel om man inte har tid att sätta sig in i allt vad som gäller i fråga om bygglov i den specifika kommunen, investeringsbidrag, vilka elleverantörer som har bäst villkor för oss med egen elproduktion mm. Soldags tar den stora delen av detta arbete. De hjälper mig även med rekommendationer kring vilket elbolag som ger mig bäst förutsättningar utifrån prissättning på såväl el jag köper som el jag säljer. Det ser lite olika ut mellan elbolagen hur erbjudandet för mig som egen elproducent ser ut.

Vilken lösning har du?

Jag har valt en lösning som monteras direkt på takpappen i och med att jag byter tak samtidigt. Hade jag gjort detta utan takbytet så hade jag troligen gått på en lösning som monteras på takpannorna, men den här lösningen ännu snyggare och jag sparar in på delar av materialkostnaden för nytt tegel. Soldags har hjälpt mig att hitta det som är rätt för min specifika situation. I och med att de arbetar med olika varumärken så blev jag inte så låst utan vi kunde tillsammans plocka ihop den bästa lösningen.

Hällekis grafer

Vad blev resultatet?

Min anläggning kommer att producera ca 6,500 kWh per år vilket faktiskt täcker min totala förbrukning i dagsläget. Med tanke på de investeringar som jag ändå hade behövt göra på mitt tak så kommer solkraftverket att vara betalt redan om 10 år istället för 14 år som det hade blivit om jag hade gjort det som två projekt. Solkraftverket har minst 25 års livslängd. En bra affär helt enkelt och jag kommer närmare min vision att bli självförsörjande på el.