Före kontakten med Soldags tänkte vi att vi är för gamla för att göra en sån här investering. Att huset går upp i värde var inget argument för oss. Vårt hus ska inte säljas, det ska gå i arv. När vi hade tänkt steget längre, så blev det tydligare och tydligare för oss att det är bättre att vi gör den här investeringen än att ha dessa pengar på banken till låg ränta. Våra löpande kostnader skulle komma att gå ner rejält och investeringen återbetalar sig på mindre än tio år. Nu har vi lägre elräkningar varje månad, det känns mycket bra.

Varför bli elproducent?

Vårt tak har bra solpotential. Det är en investering som är bra för oss och samtidigt är den bra för miljön. Sedan vi installerade ett SPA-bad hos oss, ökade vår elförbrukning från ca 10 000 till ca 13 000 kWh per år. En miljöbov på sätt och vis, men nu när vi själva kommer att producera ca 10 000 kWh årligen så kan vi ha vårt SPA-bad med gott samvete. Det känns bra att kunna kompensera genom att ta tillvara på vårt taks solpotential.   

Varför Soldags?

Vi tog in fler än tio offerter. Soldags kom med ett konkurrenskraftigt anbud, men framförallt var de absolut mest trovärdiga. Flera leverantörer skickade offerter till oss utan att ens komma ut och titta på vårt tak. Bara tre erbjöd sig att komma hem till oss, men fokuserade endast på soltimmar och takets storlek för att veta hur många paneler vi kunde sätta upp. Soldags kom ut och tittade även på förutsättningarna runt huset. Vi har en del stora träd runt vårt hus som skuggar taket bitvis. Soldags var de enda som tog det i beaktande och föreslog en lösning som var anpassad för detta. Det hade vi aldrig tänkt på själva. Vi är mycket nöjda med både utförande, lösningen som vi har och relationen till Soldags. Hela tiden har vi känt att vi som kund har varit i centrum. Soldags representanters bemötande och engagemang har gjort att vi har känt oss trygga genom hela projektet.

Vilken lösning?

För oss var det estetiska intrycket viktigt. Vårt tak har svarta betongpannor och vi vill ha solpaneler som smälter in så mycket som möjligt. De svarta solpaneler som har monterats blev en snygg och prisvärd lösning. På grund av skuggningen så har vi satt in optimerare. Dessa gör att resten av anläggningen kan gå för fullt även om en panel tillfälligt har lägre produktion på grund av skugga. Utan dessa optimerare skulle vi få mycket lägre produktion. Vi är tacksamma att Soldags tog den aspekten i beaktande när de designade vår lösning.

Bullando Grafer

Resultatet

Vi producerar ca 10 000 kWh/år och våra löpande kostnader går ner. Genom en APP som har installerats kan vi följa produktionen löpande. Detta är jättespännande! Vår anläggning kommer att ha betalat sig redan om 10–12 år. När vi har besök får vi dessutom kommentarer kring hur estetiskt tilltalande resultatet blev. Många har förutfattade meningar om att det inte blir snyggt med solpaneler. Det är kul att få visa att det visst kan bli snyggt och smälta in. Vi är så glada att vi tog steget och gjorde det här!